Cum pregătim campaniile Google Ads pentru sezonul de vânzări – Google Retail Academy


Preview articol:  În acest articol vei afla care sunt tendințele de căutare în Google în perioada Black Friday, cum să îți pregătești campaniile Google Ads pentru sezonul de vânzări și ce optimizări ar trebui să ai dezvoltate pentru versiunea mobile a magazinului tău online.

Se apropie cu pași repezi cea mai bună perioadă din an pentru magazinele online, iar pentru a o fructifica la maxim, este bine să avem strategia de marketing pusă la punct cât mai din timp.

Săptămâna trecută a avut loc evenimentul Google Retail Academy, care a reunit cele mai importante magazine online din România pentru a le împărtăși principalele modalități prin care își pot crește vânzările anul acesta cu ajutorul Google Ads. Noi am participat în calitate de traineri ai modulului Google Ads – Advanced Search Strategies, iar în acest articol am adunat cele mai importante idei din cadrul evenimentului.

Tendințe în Google

  • 45% dintre persoane plănuiesc să cumpere ceva de Black Friday, iar interesul românilor pentru acest eveniment este în fiecare an în creștere în căutările Google, atât în ziua respectivă, dar și în zilele următoare => prin urmare, este bine să lași campaniile să funcționeze și în zilele de după Black Friday.
  • Aproximativ 68% din total căutări în Google legate de Black Friday sunt efectuate de pe mobil => deci mare atenție la monitorizarea traficului mobile.
  • Utilizatorii obișnuiesc să caute cuvinte cheie generice în zilele de dinainte de Black Friday, iar comportamentul se schimbă cu 1-2 zile înainte de eveniment, atunci când vor căuta direct numele unui anumit brand/magazin online => asigură-te că  ai acoperire pe propriul brand.
  • Cele mai multe căutari sunt pe categoriile fashion și home => dacă faci parte dintr-una din aceste categorii, este recomandat sa ai activă o campanie de tip DSA (atenție însă cum optimizezi) pentru a capta cât mai multe căutări.
  • Mai jos cele mai căutate magazine în perioada Black Friday.

Tehnici avansate Google Ads – Search

Creare listelor de cuvinte cheie

Sau keyword mining; reprezintă primul pas în crearea campaniilor noi. Pornește de la cuvinte cheie care au funcționat în anii precedenți și adaugă termeni de căutare care ți-au adus conversii. În plus, revizuiește ofertele din site, în cazul în care ai adăugat produse/categorii noi față de anul trecut, să fie cuprinse în noile campanii.

Anunțurile

Probabil știi de funcțiile countdowns sau de extensia de promoție pentru anunțuri așa că nu vom intra în detalii. De asemenea, Google testează noi formate de anunțuri (în conturi sunt deja disponibile mai multe câmpuri pentru headline-uri și descriere). Practic, Google face încet trecerea spre Responsive Search Ads, un format interesant de anunțuri, pe care noi deja avem ocazia sa îl testăm pe conturile internaționale. Iată cum vor arăta ele:

Liste de Audiențe

Campaniile Search au trecut la un cu totul alt nivel odată cu posibilitatea de a adăuga și licita pe liste de audiență. Dacă până nu demult analizam performanța unui cuvânt cheie și eram tentați să îl oprim deoarece nu convertea, acum avem posibilitatea să optimizăm rezultatele ajutându-ne de liste de audiență specifice pe care sa ruleze campania respectivă.

Care sunt cele mai bune liste de audiență? Depinde de specificul magazinul, de recurența utilizatorilor. Poți încerca liste standard bazate pe activitatea din site-ul tău (vizitatori din ultimele 30/60/90/540 de zile; useri care au adăugat produse în coș etc). În plus, poți crea liste bazate pe audiențe de tip in-market cu care userii care convertesc în site-ul tău au cea mai mare afinitate. Iată un exemplu:

Smart Bidding

Dacă lucrezi deja de ceva vreme în Google Ads, probabil te-ai tot lovit de termeni precum “machine learning” sau “Smart Bidding”. Pe scurt, Google ia în calcul numeroși factori atunci când decide suma pe care tu o vei plăti pe click astfel încât să respecte targetul stabilit în acord cu strategia de licitație aleasă. Principalele tipuri de strategii de licitație sunt acestea:

În e-commerce lucrăm foarte des cu target CPA și target ROAS, iar pentru a le implementa, Google recomandă minim 30 conversii în ultimele 30 zile pentru target CPA și minim 50 conversii pentru target ROAS. În realitate, ar fi nevoie de un număr cel puțin dublu pentru performanțe bune. Cum alegi targetul optim? Foarte simplu: fie iei media costului per conversie spre exemplu din ultimele 30 zile, fie mergi pe valoarea recomandată de Google, de cele mai multe ori sunt similare (daca totul este setat corect în cont).

Odată ce ai trecut o campanie pe Smart Bidding, dă-i timp să învețe câteva zile și nu interveni cu diverse modificări sau ajustări de bid. În primul rând, vei prelungi perioada ei de învățare. În al doilea rând, vei interfera cu sistemul, recomandarea Google este să nu faci deloc ajustări pe campaniile optimizate la target CPA sau target ROAS.

Campanii Dynamic Search Ads (DSA)

Păstrează-le ca un accesoriu al contului tău, dar mare grijă la ce fel de optimizări aplici pe ele: de exemplu, evită să atragi ca termeni de căutare cuvinte cheie pe care tu deja licitezi, folosește un feed sau “content exclusions” pentru a evita ca în campanii să fie luate în seamă paginile cu produse fără stoc. De asemenea, încearcă să setezi fie target CPA, fie target ROAS pe campania ta DSA, vei avea rezultate mult mai bune.

Automatizări

Dacă deja ai ajuns într-un nivel un pic mai avansat în Google Ads, atunci folosește scripturi pentru a face mai repede anumite task-uri pe cont sau AdWords Editor. Nu uita de regulile automatizate, prin care poți economisi mult timp.

Post -Season

După ce se încheie perioada de vânzări, asigură-te că ai oprit toate anunțurile specifice și că ai ajustat bugetele, listele de audiențe și tipurile de potrivire ale cuvintelor cheie în acord cu noua strategie.

Tehnici avansate Google Ads – Display

  • Pregătește din timp listele de audiență pe care vrei să le utilizezi anul acesta de Black Friday sau de Crăciun și dezvoltă bannere și materiale grafice. Încearcă să ai măcar un format de tip responsive în fiecare grup și asigură-te că pregătești campaniile din timp deoarece perioada de aprobare a bannerelor poate dura câteva zile.
  • Campaniile de tip Smart Display: noi avem rezultate spectaculoase în conturile pe care le gestionăm (comparabile cu performanța din Search, incredibil, nu-i așa?). Îți recomandăm să le testezi.

Campaniile de tip Dynamic Remarketing: fă-le inteligent, selectează listele corecte de remarketing, creează cel puțin un anunț de tip responsive și asigură-te că feed-ul de produse este funcțional. De asemenea, ai grijă să mărești bugetele acestei campanii în perioada Black Friday pentru a nu fi limitată de buget.

Optimizări Mobile

  • Se pare că stresul provocat de o pagină care nu se încarcă este comparabil cu cel provocat de un film horror 
  • Viteza de încărcare este oficial criteriu pentru indexarea paginilor responsive în Google.
  • Optimizări de bază: Click to call, real time validation implementat pe form-uri, încearcă să faci facilă finalizarea achiziței și de pe alt device (salvare coș, trimitere pe email), pune câmpul de search în partea de sus a paginii, central.
  • Un ghid util despre Mobile UX pentru retail poți găsi mai jos.

Despre Optimized

Agenția Optimized este specializată în campanii PPC (Google Ads si Facebook Ads) pentru e-commerce. Spre deosebire de alte agenții locale, portofoliul nostru cuprinde exclusiv magazine online, alături de care lucrăm pe obiective clare de performanță (CPA, ROAS), iar echipa noastră este formată din specialiști PPC și traineri certificați Google, totodată și persoane cu experiență hands-on în e-commerce.

Strategiile noastre nu sunt generice, ci aplicate strict pe e-commerce. Lucrăm cu magazine care vor să scaleze profitabil campaniile PPC, care au obiective clare și știu că marketingul este o investiție.